Om byn

Når man prater om byen Liverpool tenker man kanskje først og fremst på fotball, Beatles og sjøfart, men byen har så mye mer å by på enn bare dette.

Liverpool har opp igjennom årene ofte blitt omtalt som en grå og kjedelig havneby nordvest i England. Alt i alt er dette en urettferdig bedømmelse. Dersom man ser på utviklingen i Liverpool de seneste årene er kritikken direkte feilaktig. Liverpool fremstod som Europas kulturhovedstad 2008 og før dette ble sentrumskjernen helt oppgradert. Liverpool har vokst frem som en veldig moderne storby, men har til tross for dette lykkes med å beholde sin gamle sjarm.

Det finnes flere kjøpesenter. Liverpool One, som er tre etager høyt og består av flere sammensatte bygninger, er Liverpools største, og inneholder alle slags butikker. Ett paradis for den som er interessert i shopping. Her finner man blant annet en av de to Liverpool butikkene som finnes i sentrum. Et tredje finnes ved Anfield.

Scousers som innbyggerne kalles er åpne, humoristiske og gjestfrie mennesker, med for oss en ganske uforståelig dialekt.

Restauranter

Man trenger ikke gå sulten særlig lenge i Liverpool. Det finnes en rekke fine restauranter å velge mellom uansett hvor man befinner seg.

To personlige favoritter er Viva Brazil og San Carlo som begge har et stort utvalg av både internasjonale og engelske retter. Ikke bli overrasket om dere får øye på noen spillere inne på San Carlo. Dersom man liker store saftige kjøttstykker, er Meet et must. Dette er en argentinsk restaurant som har vunnet et flertall av utmerkelser for sin utsøkte mat. Ønsker man å besøke en kjendisrestaurant har Jamie Oliver åpnet sin Jamie’s Italian på en av gågatene i sentrum.

Puber og uteliv

Liverpool er kjent for sitt yrende uteliv.

Matthew Street er kanskje ett av de mest kjente områdene for fest. Her finner man blant annet The Cavern Club der Beatles slo igjennom. Setter man pris på live musikk er det på Mathew Street man skal oppholde seg, for her finner man mange live band i helgene, som spiller inne på flere av pubene.

Concert Square er et annet stort område med massevis av kroer, diskotek og puber. Her ligger blant annet Alma De Cuba som tidligere var en gammel kirke, men som nå er omgjort til en gigantisk restaurant/nattklubb. Vel verdt et besøk.

På en kampdag er det et must å være oppe ved Anfield og innhalere den elektriske atmosfæren på en av de mange nærliggende pubene.

Er man ute etter sang og stemning før kamp anbefaler jeg først og fremst The Park eller The Albert. Men se til å være der i god tid før avspark og vær forberedt på en del trengsel og øl søl på klærne. Sandon er en annen veldig populær pub som ligger omtrent 150 meter fra Anfield. Den er betydelig større enn både The Albert og The Park, og her trenger man som regel ikke å trenge seg frem like mye.

Kultur

Dersom man vil ta en pause fra shopping en stund og hvile beina, kan man reise på Magical Mystery Tour. Man får blant annet se hvor Beatles medlemmene vokste opp og gikk på skole. I løpet av touren passerer man til og med kjente plasser slik som Penny Lane og Strawberry Fields. En veldig underholdende og verdsatt tur.

Av og til kan det bli nødvendig å søke trøst hos høyere makter når man er innbitt fotballsupporter, og da kan et besøk i Katedralen være et alternativ. Katedralen er en imponerende bygning, og verdens femte største katedral. Øverst på katedralens tak har du mulighet til å beundre utsikten over hele Liverpool og omegn.

Albert Dock er et fantastisk område når det er fint vær. Er det derimot regn og mye vind anbefaler jeg heller shopping, eller hvorfor ikke noen pils på en av byens mange puber. Hele området har nylig gjennomgått en restaurering og ligger veldig vakkert til ved Merseyside elven. Her finner man restauranter, barer, museer og souvenir butikker. De fleste museer har gratis inngang. Fra Albert Dock går det til og med guidede bussturer som tar deg med rundt på byens severdigheter. Her finnes også The big wheel som er et 60 meter høyt pariserhjul som er populært for både store og små.

Anfield Stadium Tour og Museum

Dette er et must for den trofaste Liverpool supporteren. Turen tar en time og man får blant annet ta på det berømte skiltet ”This is Anfield” i spillertunnelen, besøke garderoben og høre på anekdoter bak kulissene. Man kan avslutte det hele med ett besøk på museet som er stappfullt av alle pokaler som klubben har vunnet opp igjennom årene.